Składniki
750 ml białego, półwytrawnego wina
100 ml araku lub rumu
250 ml soku ananasowego
200 ml esencji herbacianej
200 g ananasa z puszki
1 cytryna
300 g cukru
pół laski wanilii
duży twist ze skórki cytrynowej – do dekoracji
Sposób przygotowania
Plastry ananasa kroimy w ćwiartki i wkładamy na dno wazy. Polewamy arakiem lub rumem i odstawiamy. Do garnka wlewamy wino, esencję herbacianą i sok ananasowy. Wrzucamy posiekaną wanilię i wsypujemy cukier. Ustawiamy na małym ogniu i powoli podgrzewamy. Kiedy wino zaczyna wrzeć, natychmiast zdejmujemy z ognia i dodajemy otartą skórkę z cytryny, mieszamy. Dekorujemy cytrynowym twistem i stawiamy na stole na podgrzewaczu. Rozlewamy łyżką wazową do szklanek z uchem.
Offline