Chef - 2011-03-15 21:27:27

http://pu.i.wp.pl/k,NDMxODMyNjIsNjExNzIz,f,DSC08456.JPG

Składniki

1 l spirytusu
600 ml wody
1 kg czarnych wi¶ni
cukier

Sposób przygotowania

Z dojrzałych wi¶ni usuwamy ogonki, owoce płuczemy i wsypujemy z mał± ilo¶ci± cukru do butli lub g±siorka. W osobnym naczyniu mieszamy spirytus (600 ml) z przegotowan± i ostudzon± wod±. Pamiętajmy, że robi±c nalewkę na owocach, zawsze zalewamy je wódk±, a nie samym spirytusem. Zalewamy wi¶nie płynem, zakorkowujemy i stawiamy w zacienionym miejscu na co najmniej 4 tygodnie, co pewien czas nalewkę mieszamy. Po 4-6 tygodniach dolewamy resztę spirytusu. Wreszcie po 3 miesi±cach nalewkę filtrujemy i zlewamy j± do butelek. Zamykamy je i odstawiamy w chłodne miejsce. Wi¶nie w g±siorku zasypujemy cukrem i mieszamy. Po jakim¶ czasie otrzymujemy syrop, którym możemy posłodzić nasz± wytrawn± nalewkę albo podawać syrop, jako delikatniejsz± i słodsz± wersję nalewki dla pań. Prawda jest taka, że nalewka bez cukru się nie karmelizuje. Je¶li j± bardzo posłodzimy, to po dłuższym leżakowaniu nabierze br±zowego koloru. W niektórych przepisach zaleca się dodawanie karmelu, na pocz±tku procesu robienia nalewki, po to, żeby j± sztucznie postarzyć. Nalewka powinna leżeć około pół roku. Najsmaczniejsza jest wi¶niówka na wi¶niach nie drylowanych, ale ponieważ po 2-3 dniach z pestek uwalnia się cyjanek, radzę wi¶nie wydrylować i osobno na 2-3 dni zalać pestki spirytusem z wod±. Potem płyn zlewamy do g±siorka z wi¶niami, a pestki wyrzucamy. Osobi¶cie pomimo przestróg używam do nalewki wi¶ni w cało¶ci. Nalewki powinni¶my nastawiać przed Bożym Narodzeniem, wtedy możemy pierwsz± butelkę otworzyć na Wielkanoc, w międzyczasie ćwicz±c siln± wolę.

www.gsa.pun.pl www.mamuski.pun.pl www.wicie.pun.pl www.atk.pun.pl www.u-s-army.pun.pl